Aanpassing tijdelijk handelingskader PFAS

De minister heeft per 29 november jl. met onmiddellijke ingang de norm voor PFAS versoepeld. Zie onderstaand schema:

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2019/11/29/aanpassing-tijdelijk-handelingskader-pfas/aanpassing-tijdelijk-handelingskader-pfas.pdf

In vergelijking met de situatie ten tijde van onze recente presentaties voor Bouwend Nederland  – zie de sheets elders op onze website – betekent dit een aanmerkelijke verruiming.

Dat zit niet alleen in de hogere grenswaarden maar ook dat die verruiming geldt voor de meeste categorieën grond en bagger. De eerdere 3-7-3-3 norm gold bijvoorbeeld niet voor grond van onder grondwaterniveau.

Belangrijk is ook dat de minister wederom aangeeft dat deze tijdelijk versoepelde norm niet absoluut is: op lokaal niveau kan daarvan worden afgeweken.

De minister herhaalt ook weer dat er wat dat betreft meer mogelijk is dan algemeen wordt aangenomen.

Deze nadrukkelijke vingerwijzigingen van de minister bieden dan ook een handvat om lokale overheden nadrukkelijk aan te spreken als zij op lokaal niveau vergunningsaanvragen (te) streng blijven beoordelen. Sterker, zij bieden een handvat om in bezwaar/beroep en eventueel zelfs onder aanzegging van het aanvragen van een voorlopige voorziening via de rechter, lokale overheden onder druk te zetten om vergunningen wel te verlenen.

Zoals bij onze eerdere presentaties/in de sheets al aangegeven, moeten daarvoor dan wel voldoende handvatten zijn: bijvoorbeeld aansprekende lokale achtergrondwaarden of andere lokaal spelende omstandigheden.

Het kan dus de moeite waard zijn om zoals de minister dat aangeeft goed te bekijken wat er dan toch mogelijk is (niets doen leidt sowieso niet tot een oplossing).

Mocht u met dergelijke omstandigheden of weigerachtige overheden (gemeenten, waterschappen) worden geconfronteerd en behoefte hebben aan juridisch advies, dan staan we u graag terzijde.

Voor PFAS:    w.groustra@wintertaling.nl

Voor stikstof: b.van.vliet@wintertaling.nl

 

Deel bijdrage: