
AI-Gegenereerde foto
Geschreven door Thédoor Melchers en Bart Dreef
Wet Vifo[1]
De Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Wet Vifo) is sinds 1 juni 2023 van kracht en introduceert een veiligheidstoets voor investeringen, fusies en overnames die een risico kunnen vormen voor de nationale veiligheid. Deze wet is van toepassing op (i) vitale aanbieders, (ii) ondernemingen die actief zijn op het gebied van sensitieve technologie en (iii) beheerders van bedrijfscampussen.
Of de doelvennootschap kwalificeert als ad (iii) beheerder van een bedrijfscampus is doorgaans relatief eenvoudig vast te stellen, maar of de doelvennootschap ad (i) een vitale aanbieder is of actief is op het gebied van ad (ii) sensitieve technologie, is al een stuk ingewikkelder om met zekerheid te zeggen.
Meldplicht
Een cruciaal aspect van de Wet Vifo is de meldplicht bij het Bureau Toetsing Investeringen (BTI). De meldplicht rust op zowel de doelvennootschap (i.e. de ‘target’) als op de koper en moet plaatsvinden vóórdat de daadwerkelijke overdracht van zeggenschap of significante invloed[2] plaatsvindt. Voordat de levering van aandelen (of assets) van de doelvennootschap kan plaats vinden zal de melding en beoordeling door het BTI moeten zijn afgerond.
De formele beoordeling door het BTI kent een standaardtermijn van 8 weken om te bepalen of een toetsingsbesluit vereist is. Als inderdaad een toetsingsbesluit vereist is, geldt een tweede termijn van 8 weken vanaf het moment van aanvraag, waarin de BTI de beoogde transactie toets op risico’s voor de nationale veiligheid. Beide termijnen kunnen ieder worden verlengd met nog eens 6 maanden, indien het BTI nader onderzoek nodig acht.
Boeterisico
Indien partijen nalaten om transacties te melden, kunnen zij een boete opgelegd krijgen van maximaal €900.000 of 10% van de jaaromzet(afhankelijk van welk bedrag hoger is) van de doelvennootschap of de Koper. Omdat beiden meldingsplichtig zijn kan door de BTI, afhankelijk van de omstandigheden, aan één of beide een boete worden opgelegd.
Het boete risico speelt al bij de melding. De doelvennootschap en koper kunnen dus een boete krijgen als ze nalaten een transactie te melden onder de Wet Vifo, zelfs als achteraf blijkt dat de transactie gewoon doorgang kan vinden. Verder kunnen door de koper verkregen stemrechten worden opgeschort totdat de melding alsnog is ingediend en goedgekeurd door het BTI.
Analyse
In tegenstelling tot de melding op basis van de mededingingsregelgeving waar wordt aangeknoopt bij (meer objectief vaststelbare) omzetdrempels is het veel lastiger om vast te stellen of onder de Wet Vifo moet worden gemeld. Het dreigend risico’s van boetes in combinatie met de afwezigheid van objectieve criteria kunnen ervoor zorgen dat in een late fase van het overname proces alsnog wordt besloten om voor de veilige weg van een melding te kiezen. Dit kan niet alleen de transactie vertragen, maar ook extra kosten en onzekerheden met zich meebrengen wat ten koste gaan van gewenste deal-certainty.
Tijdig melden
Op basis van bovenstaande analyse is het aan te raden om in een vroeger stadium te melden. Dit kan reeds vanaf het moment dat er sprake is van een ‘voorgenomen transactie’. Men zou kunnen zeggen dat hier al sprake van is zodra een NDA of een letter of intent (of vergelijkbaar document) is getekend.[3]
Type meldingen
De Wet Vifo kent naast de formele melding ook de mogelijkheid van een informele zienswijze. Dit is een niet-bindend advies aanvraag door een doelvennootschap over de toepassing van de Wet Vifo. Uit ervaring blijkt dat een dergelijke zienswijze veelal onvoldoende rechtszekerheid biedt en het proces vaak onnodig vertraagt. Wij raden daarom aan om bij enige twijfel over de meldingsplicht een formele toetsingsmelding in te dienen, zodat het BTI de beoordeling kan starten en de gestelde wettelijke termijnen zo snel mogelijk gaan lopen.
Corporate finance adviseur
Voor corporate finance adviseurs is het verstandig om cliënten die hun bedrijf willen verkopen of een investeerder zoeken tijdig te informeren over de vereisten van de Wet Vifo.
Gezien het transactioneel belang om een verkoop of investering efficiënt en zonder onnodige complicaties te laten verlopen, adviseren wij om in een zo vroeg mogelijk stadium een formele toetsingsmelding te verrichten. Dit kan vaak al bij het sluiten van de NDA en in ieder geval bij een (niet bindende) term sheet of letter of intent.
Wacht niet tot de SPA is getekend!!
Wintertaling begeleidt een Wet Vifo melding voor een fixed fee van € 1.000. Bij vragen neem contact op met Thédoor Melchers (Thedoor.Melchers@Wintertaling.com) of Bart Dreef (Bart.Dreef@Wintertaling.com).
[1] In het Engels vaak aangeduid als Foreign Direct Investment (FDI)
[2] Ook het verkrijgen van een minderheidsbelang kan meldingsplichtig zijn indien daarmee significante invloed wordt verkregen, bijvoorbeeld via vetorechten of de bevoegd tot het benoemen van bestuurders.
[3] Op verzoek sturen wij u gratis de standaard tekst van een ‘Vifo Meldingsbepaling’ voor in uw NDA of LoI.