Bas van Vliet

Bas van Vliet

Specialisaties

Bas is gespecialiseerd in civiel- en publiekrechtelijk bouwrecht. Hij adviseert in het bijzonder over geschillen tussen aannemers en opdrachtgevers, arbitrage, bouwgebreken, aanbestedingsgeschillen, architectenrecht, burenrecht en ruimtelijk bestuursrecht.

Bijzonderheden

• Sinds zijn afstuderen aan de Universiteit van Amsterdam is Bas gevestigd als advocaat te Amsterdam. Voor zijn overstap naar Wintertaling was Bas partner bij Lexence.
• Van 2002 tot en met 2014 was Bas lid van de Raad van het stadsdeel Amsterdam Oost, waarvan de laatste jaar tevens fractievoorzitter. Gedurende zijn raadlidmaatschap was hij lid van de commissie Wonen en Grote Projecten.
• Bas heeft de post-doctorale Grotiusopleiding Milieurecht gevolgd.

Terug

Sabine van Suijdam

Sabine van Suijdam

Specialisaties

Sabine van Suijdam is gespecialiseerd in het vennootschaps- en ondernemingsrecht. Zij houdt zich onder meer bezig met het begeleiden van splitsingen, (grensoverschrijdende) fusies, het oprichten van joint ventures, aandelenleveringen, aandelenuitgiftes en het (her)structureren van vennootschappen voor zowel nationale als internationale cliënten.

Daarnaast adviseert Sabine regelmatig over besluitvormingsvraagstukken en bestuurdersaansprakelijkheid.

Een bijzonder onderdeel van haar praktijk is het begeleiden van start-ups. Hiervoor heeft Wintertaling een speciaal start-up team opgezet.

Bijzonderheden

• Sabine is sinds 2014 als partner verbonden aan Wintertaling.
• Sabine heeft de Grotius-opleiding Vennootschaps- en Ondernemingsrecht cum laude afgerond.
• Sabine is lid van de Raad van Advies van Academie Artemis.
• Sabine van Suijdam is in 2004 afgestudeerd in notarieel recht aan de Universiteit Leiden. Gedurende haar studie heeft zij in Boston gestudeerd aan Boston University School of Law.

Track record

Sabine Mena track record 

M&A team track record

Startups Track Record

Terug

Marein Smits

Marein Smits

Expertise

Ondernemingsrecht

Profiel

Marein Smits is advocaat ondernemingsrecht sinds 1997 en heeft ruime ervaring met M&A-transacties (overnames, participaties en herfinancieringen), private equity transacties, grensoverschrijdende en Nederlandse joint ventures, grote familiebedrijven in Nederland en hun vraagstukken over continuïteit, opvolging en aandeelhoudersgeschillen.

Haar cliënten bevinden zich in de industriële en zakelijke dienstverlening, food en non-food retail, bouw, zorg en pharma-industrie.

Marein is sinds 2012 als partner verbonden aan Wintertaling.

C.V.

Marein studeerde Nederlands recht aan de Universiteit van Amsterdam (1996) en filosofie aan de Universiteit Leiden (1992).

Marein was tot 2011 partner Corporate M&A bij Boekel de Nerée (tegenwoordig Dentons)

Bijzonderheden/overige werkzaamheden

Track record

Marein Mena track record 

Corporate | M&A team track record 

 

Publicaties en nieuws

Overname Dijkstra Vereenigde Bedrijven B.V. door IPG.

Op 15 oktober 2020 is Dijkstra Vereenigde, producent en distributeur van glasverpakkingen en laboratoriumapparatuur en gevestigd in Lelystad, overgenomen door Gaasch Packaging, onderdeel van de Luxemburgse familie holding Industrial Packaging Group (IPG) (link). Bij de overname werd Dijkstra Vereenigde met juridisch advies bijgestaan door Marein Smits, Tim...Read More »


Informatiebijeenkomst Business Valuation Nyenrode

Marein Smits, partner bij Wintertaling en gespecialiseerd in Corporate M&A is kerndocent Recht bij de RV-opleiding Business Valuation op Nyenrode. Op 2 september vanaf 18.00 organiseert Nyenrode een informatiebijeenkomst voor deze opleiding, waarbij Marein ook aanwezig zal zijn.

Waarom Business Valuation?

Er zijn nogal wat situaties denkbaar waarbij de economische waarde van...Read More »


Wintertaling joins Capital Tour Online 2020!

 

Wintertaling is een trotse partner bij Capital Tour Online 2020!

Capital Tour Online 2020 verbindt startups met investeerders, om ervoor te zorgen dat geweldige ideeën kunnen floreren! Aankomende dinsdag 30 juni 2020 zullen wij startups begeleiden bij het ontmoeten van investeerders.

Bekijk het programma op https://www.capitaltourxxl.com/program/ .

Wil je meedoen? Tickets zijn...Read More »


Workshop GO!-NH 2020: Corona-editie

Op 10 juni nam Wintertaling samen met Rutger Kemper (cofounder van Leapfunder, managing director van Presidents Institute) voor de vijfde keer deel aan het accelerator-programma van GO!-NH. Ditmaal verzorgde het 1-op-1 sessies over de juridische en economische aspecten van startups en financiering. Hier werd een vervolg aan...Read More »


DSA – Restartup - Wintertaling en de Dutch Startup Association staan startups bij in tijden Corona

Dutch Startup Association, de belangenbehartiger van Startup-Nederland heeft ReStartup gelanceerd waarbij partners van de DSA in contact worden gebracht met startups die behoefte hebben aan advies in tijden van COVID-19. Wintertaling is blij om hier haar steun aan te verlenen en enkele startups van advies te kunnen voorzien....Read More »


Can you break off M&A negotiations in the Netherlands? The nuclear option

Recently, the NCC (Netherlands Commercial Court) gave a judgement on broken off M&A negotiations as a result of the COVID-19 crisis. The Court denied the claim to carry on with completing the transaction and allowed the claim for the break-up fee, despite defendants invoking unforeseen (COVID-19) circumstances.

On 29 April 2020,...Read More »


Onduidelijke wet- en regelgeving zorgt voor moeilijkheden bij het vaststellen van de UBO

In het geval van een BV (of niet-beursgenoteerde NV) geldt dat een natuurlijk persoon die direct of indirect meer dan 25% van de aandelen, stemrechten of van het eigendomsbelang in de vennootschap houdt, als uiteindelijk belanghebbende (UBO) moet worden aangemerkt. In de praktijk is het voor een juridische entiteit echter...Read More »


De jaarlijkse algemene vergadering en Covid-19.

De wettelijke verplichting om minimaal één keer per jaar een algemene vergadering te houden en de jaarrekening vast te stellen gelden onverminderd. Hoe u hier het beste mee kunt omgaan terwijl u zich ook houdt aan “social distancing” hangt van uw situatie en uw statuten af.

Wij beschrijven in deze bijdrage...Read More »


Spoedwetgeving: mogelijke issues ten aanzien van algemene vergaderingen

Op 3 april jl. heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid spoedwetgeving aangekondigd om: “praktische problemen op te lossen die het gevolg zijn van de coronacrisis.”

Onderdeel van die spoedwetgeving is dat het bestuur kan bepalen dat de algemene vergadering uitsluitend via livestream te volgen is, waarbij als voorwaarde geldt dat...Read More »


Wat zijn de gevolgen van het coronavirus (COVID-19) voor ondernemers?

De gevolgen van het coronavirus zijn op dit moment voor iedereen wereldwijd merkbaar. Grote onzekerheid omtrent de duur van maatregelen omtrent het virus en steeds nieuwe verscherpte maatregelen zorgen voor veel vragen bij ondernemers. Veel gestelde vragen zijn:

Picture Laura –...Read More »

Toezicht: interessant én essentieel - artikel van Marein Smits in Fambizz

Toezicht binnen familiebedrijven heeft een geheel eigen dynamiek. Het formaliseren ervan is een specialiteit van Marein Smits. In haar ogen schept de alom bekende keukentafel wel een sympathiek beeld, maar wanneer een geschil ontstaat, heeft het familiebedrijf niets om op terug te grijpen. Fambizz sprak haar over vraagstukken zoals bedrijfsopvolging...Read More »


Q&A Wet onredelijk lange betaaltermijnen

Werkt u bij een grote onderneming en sluit u wel eens overeenkomsten met MKB-bedrijven of zelfstandigen? Dan kan deze wet die ingaat per 1 juli 2017 gevolgen hebben voor inkoopbeleid. Hieronder beantwoorden we vragen die voor uw praktijk zijn.

Wat houdt deze nieuwe wet in?

In deze wet is bepaald dat grote...Read More »


Uitleg van pandovereenkomst - "court decision by a competent court"

In het Nederlandse recht worden contracten aan de hand van de Haviltex-maatstaf uitgelegd. Dit houdt in dat er niet alleen gekeken wordt naar de letterlijke tekst, de zogenoemde grammaticale uitleg van een overeenkomst, maar ook naar welke bedoeling partijen hebben gehad. Van kleine partij, zoals een ZZP’er, kan immers niet...Read More »


Invoering van het UBO-register, kansen voor de Curaçaose trustsector!

Edo Smid en Dennis A. Evertsz bespreken de zorgen over het UBO register en een mogelijke oplossing voor de aandeelhouders die hun belangen buiten de openbaarheid willen houden.

Nederland moet per 26 juni 2017 een zogenaamd “UBO-register” hebben waarin alle grootaandeelhouders van Nederlandse rechtspersonen moeten zijn opgenomen. Dit register, dat volgt uit...Read More »


Vervolg van ACW 2016 - webinar van Procopio: Developing An Appropriate Funding Strategy

Na het succesvolle event in september 2016 van Wintertaling StartupDesk in samenwerking met Procopio Cory Hargreaves & Savitch LLP:  ‘Building and Funding a Great Start-up – Are You Silicon Valley Ready?’ in het kader van de Amsterdam Capital Week 2016 – kan je nu meedoen aan de webinar van...Read More »


Business Valuation & Start-ups

Ook bedrijfswaardeerders doen aan Startups! Marein Smits, kerndocent Recht van het programma Business Valuation aan de Rotterdam School of Management, belicht de juridische aspecten van (overnames van en of participaties in) startups en groeibedrijven in het licht van bedrijfswaardering, gedurende een themacursus voor professionals.

Voor meer informatie over het programma...Read More »


Brexit – Ways to Change your Company into a Dutch B.V. or N.V.

In recent years many foreign (listed) companies have become Dutch B.V.’s (private company) or N.V.’s (public company). Vivid examples are Mylan, Fiat Chrysler, Ferrari and Altice.

With Brexit having become fact, companies from the United Kingdom are expected to look for possibilities to migrate to the Netherlands and other EU countries.

Read More »

Centrale registratie van belanghebbenden bij vennootschappen - Aandeelhoudersregister en UBO register om ‘Panama-paper’ taferelen te voorkomen?

Reeds voordat de Panama-papers de koppen van het nieuws haalde, bestond de wens voor een centraal register waarin de aandeelhouders van vennootschappen vermeld staan. Inzicht in de achterliggende partijen wordt gezien als een belangrijk middel om fraude, witwassen en belastingontduiking tegen te gaan. Eerst werd enkel gesproken over een centraal...Read More »


Wintertaling adviseert SPIE bij overname Numac Groep

SPIE breidt fors uit door overname Numac Groep

(bron: ANP)

BREDA, Nederland, May 1, 2015 /PRNewswire

SPIE, de onafhankelijke Europese leider in multitechnische diensten op het gebied van energie en communicatie, maakt de acquisitie bekend van de Numac Groep. Een strategische overname, waarmee SPIE zijn positie verstevigt in het oosten van Nederland.

Numac,...Read More »


Edo Smid

Edo Smid

Edo Smid richt zich op vastgoed investeringen, joint-ventures en samenwerking, vennootschappelijke procedures en geschillenbeslechting, fiscale en vennootschappelijk (her-)structurering, investeringsfondsen.

Edo behandelt ook aandeelhoudersgeschillen en procedures bij de Ondernemingskamer. Hij wordt gewaardeerd om zijn inbreng als sparring partner in board room zaken en strategisch juridische kwesties.

Zijn klanten zijn vastgoed ontwikkelaars en professionals, snel groeiende bedrijven, fund managers, investeerders en private wealth.

Edo spreekt Engels en Duits en beschikt over een groot (inter-)nationaal netwerk.

Edo is een medeoprichter van Lexence advocaten en notarissen in Amsterdam en een alumnus of Allen & Overy en van Loyens & Loeff in Amsterdam.

Edo is lid van IR Global, een multidisciplinair netwerk voor professionele dienstverlening dat bedrijven en particulieren in meer dan 155+ rechtsgebieden adviseert, met speciale focus op vastgoed.

Terug

Wilfred Groustra

Wilfred Groustra

Wilfred Groustra: advocaat met brede praktijkervaring geënt op specialisaties: onroerend goedrecht (Grotius-specialisme), en arbeidsrecht (Grotius- specialisme)
Wilfred Groustra is al meer dan vijfentwintig jaar advocaat en één van de founders van Wintertaling Advocaten.
Zijn praktijk richt zich op de advisering en begeleiding in procedures van ondernemers en ondernemingen.
Vanuit de achtergrond van een algemene praktijk waarin Wilfred onder meer ook als faillissementscurator heeft opgetreden, heeft hij de keuze gemaakt om een brede praktijkervaring te enten op specialisatieopleidingen. Daartoe heeft hij de specialisatie opleiding Grotius vastgoed gevolgd en recent de Grotius arbeidsrecht (Grotius geldt voor de rechtspraktijk als de zwaarste specialisatieopleiding). Ook volgde Wilfred de VBR-A/IBR Specialisatieopleiding Privaatrechtelijk Bouwrecht. Wilfred treedt dan ook veelvuldig op in typische onroerend goed zaken zoals bouwzaken, aankoop-/verkoop en wat dies meer zij.

Naast het speerpunt van zijn onroerend goedpraktijk adviseert Wilfred van oudsher uitzendbureaus (waarvan hij inmiddels een cliënt al bijna 25 jaar tot zijn trouwe cliënten kan rekenen).
Die advisering betreft tal van arbeidsrechtelijke vraagpunten (de WWZ, WAB maar ook de Waadi voor wat betreft de arbeidsvoorwaarden maar bijvoorbeeld ook de afbakening van arbeidsovereenkomst en opdracht).

In dit kader behandelt Wilfred ook specifiek zaken die betrekking hebben op cao-recht (avv en dispensatie-perikelen).

Tegelijkertijd benadert hij de praktijk nog steeds met een brede blik en niet beperkt door de bril van uitsluitend specialismes. Een zodanig brede blik past in zijn visie op de realiteit dat een juridisch geschil vaak wordt veroorzaakt door een complex aan factoren en de oplossing/beste benadering vaak niet ligt op een eenzijdige focus vanuit één specialisme. De crux zit veelal eerder in de analyse van het geheel, de hoofdzaken onderscheiden van de bijzaken. Deze benadering heeft zich bewezen effectief te zijn. Deze benadering betekent ook dat Wilfred succesvol kan optreden in zaken die niet direct binnen zijn twee Grotius- specialismen vallen. Zo heeft Wilfred een grote schadezaak gevoerd voor een groep tuinders in het kader van de Rampenwet. Maar Wilfred heeft ook herhaaldelijk opgetreden in geschillen binnen maatschappen/MSB (medisch specialistisch bedrijf) in de medische sector.
Ook heeft hij recent nog een complexe zaak tegen een bank tot een oplossing gebracht met betrekking tot (onterecht) bijzonder beheer en schade uit rentederivaten (in het kader van het Uniform Herstelkader Rentederivaten MKB c.q. door dat Herstelkader op creatieve wijze juist niet bepalend te doen zijn).

Wilfred als ondernemer adviseert bedrijven graag, en vooral vanwege het preventieve element daarin: duidelijkheid te creëren in onderlinge relaties zodat verwachtingen over en weer duidelijk zijn.
En waarmee het meest effectief geschillen kunnen worden voorkomen.
Als procesadvocaat leunt Wilfred sterk op analyse van de sterktes/zwaktes om daarmee de proceskansen goed in te schatten en de keuze te maken waar c.q. met welke strategie de doelen kunnen worden behaald. Het daarbij ‘out of the box’-denken is een van Wilfreds sterkste kanten.

Naast zijn advocatenpraktijk vervult Wilfred diverse bestuursfuncties, waaronder lid van de bezwaarcommissie van de Raad voor Rechtsbijstand.

Afgestudeerd: Nederlands recht Erasmus Universiteit Rotterdam (met hoofdvakken aan de Rijksuniversiteit Leiden)
Beëdigd als advocaat: oktober 1989
Oprichting eerste eigen kantoor: 1998 (Amsterdam)
Oprichting Wintertaling advocaten: 1 januari 2006
Lid Vereniging vastgoed juristen VVJJ
Lid vereniging arbeidsrecht advocaten VAAN