Onno Cusell

Specialisaties

Onno Cusell is sinds 2019 verbonden aan Wintertaling.

Track record

Corporate | &A team track record

Startups track record

Bijzonderheden

• Onno is in 2013 afgestudeerd in het Ondernemingsrecht en Financieel Recht aan de Universiteit Leiden. In 2017 heeft Onno de Grotius-opleiding Vennootschaps- en Ondernemingsrecht afgerond.
• Voorheen was Onno werkzaam op een notariskantoor in Amsterdam.

Publicaties en nieuws

What to do with the UBO register?

Introduction by Stefan Flipse

What is the UBO? Explanation by Esra Koopman

Contents:

00.25: How the UBO started
02.50: What is the UBO register?
03.20: Who is the UBO?
04.30: Who is subject to registration?
05.50: Who is not subject to...Read More »


Bedtime stories about startups

Technological innovation comes with ethical and commercial challenges: legal decisions (should) weigh as equally important. Inventors turn into startup entrepreneurs, startups face (legal) challenges and making the right choices could mean the difference between disaster or unicorn status. Are you an ITL student and curious about the legal challenges of...Read More »


Overname Dijkstra Vereenigde Bedrijven B.V. door IPG.

Op 15 oktober 2020 is Dijkstra Vereenigde, producent en distributeur van glasverpakkingen en laboratoriumapparatuur en gevestigd in Lelystad, overgenomen door Gaasch Packaging, onderdeel van de Luxemburgse familie holding Industrial Packaging Group (IPG) (link). Bij de overname werd Dijkstra Vereenigde met juridisch advies bijgestaan door Marein Smits, Tim...Read More »


Tapasparty 2020!

Op 10 september organiseerde Wintertaling een tapasparty in de daktuin van het kantoor. Ondanks de COVID-19 maatregelen en 1,5-meter afstand was het een gezellige borrel, waar men elkaar na lange tijd weer kon zien.
De avond stond in het teken van bijpraten en netwerken met oude en nieuwe bekenden. Naast...Read More »


Nieuwe advocaten bij Wintertaling!

Wintertaling feliciteert Esra Koopman en Jordy Mesman, die in augustus zijn beëdigd als advocaat in de rechtbank van Amsterdam. Vanaf nu zullen zij aan de slag gaan als advocaat-stagiair, Esra onder begeleiding van Marein Smits voor Corporate M&A en Jordy onder begeleiding van Wilfred Groustra voor Vastgoed- en Arbeidsrecht.

...Read More »

Wintertaling notariaat betrokken bij overname Davinci door Fintech Ohpen

Gisteren in het FD: Overname van Davinci door Nederlandse Fintech Ohpen. De notariële begeleiding van deze transactie was in handen van Sabine van Suijdam (notaris), Paula Schouten (kandidaat-notaris) en Jasper Franke (kandidaat-notaris) van Wintertaling.

https://fd.nl/beurs/1356397/nederlandse-fintech-ohpen-rekent-op-sterke-groei-na-miljoenenovername

 

 

...Read More »

Informatiebijeenkomst Business Valuation Nyenrode

Marein Smits, partner bij Wintertaling en gespecialiseerd in Corporate M&A is kerndocent Recht bij de RV-opleiding Business Valuation op Nyenrode. Op 2 september vanaf 18.00 organiseert Nyenrode een informatiebijeenkomst voor deze opleiding, waarbij Marein ook aanwezig zal zijn.

Waarom Business Valuation?

Er zijn nogal wat situaties denkbaar waarbij de economische waarde van...Read More »


Wintertaling joins Capital Tour Online 2020!

 

Wintertaling is een trotse partner bij Capital Tour Online 2020!

Capital Tour Online 2020 verbindt startups met investeerders, om ervoor te zorgen dat geweldige ideeën kunnen floreren! Aankomende dinsdag 30 juni 2020 zullen wij startups begeleiden bij het ontmoeten van investeerders.

Bekijk het programma op https://www.capitaltourxxl.com/program/ .

Wil je meedoen? Tickets zijn...Read More »


Workshop GO!-NH 2020: Corona-editie

Op 10 juni nam Wintertaling samen met Rutger Kemper (cofounder van Leapfunder, managing director van Presidents Institute) voor de vijfde keer deel aan het accelerator-programma van GO!-NH. Ditmaal verzorgde het 1-op-1 sessies over de juridische en economische aspecten van startups en financiering. Hier werd een vervolg aan...Read More »


DSA – Restartup - Wintertaling en de Dutch Startup Association staan startups bij in tijden Corona

Dutch Startup Association, de belangenbehartiger van Startup-Nederland heeft ReStartup gelanceerd waarbij partners van de DSA in contact worden gebracht met startups die behoefte hebben aan advies in tijden van COVID-19. Wintertaling is blij om hier haar steun aan te verlenen en enkele startups van advies te kunnen voorzien....Read More »


Can you break off M&A negotiations in the Netherlands? The nuclear option

Recently, the NCC (Netherlands Commercial Court) gave a judgement on broken off M&A negotiations as a result of the COVID-19 crisis. The Court denied the claim to carry on with completing the transaction and allowed the claim for the break-up fee, despite defendants invoking unforeseen (COVID-19) circumstances.

On 29 April 2020,...Read More »


Onduidelijke wet- en regelgeving zorgt voor moeilijkheden bij het vaststellen van de UBO

In het geval van een BV (of niet-beursgenoteerde NV) geldt dat een natuurlijk persoon die direct of indirect meer dan 25% van de aandelen, stemrechten of van het eigendomsbelang in de vennootschap houdt, als uiteindelijk belanghebbende (UBO) moet worden aangemerkt. In de praktijk is het voor een juridische entiteit echter...Read More »


De jaarlijkse algemene vergadering en Covid-19.

De wettelijke verplichting om minimaal één keer per jaar een algemene vergadering te houden en de jaarrekening vast te stellen gelden onverminderd. Hoe u hier het beste mee kunt omgaan terwijl u zich ook houdt aan “social distancing” hangt van uw situatie en uw statuten af.

Wij beschrijven in deze bijdrage...Read More »


Spoedwetgeving: mogelijke issues ten aanzien van algemene vergaderingen

Op 3 april jl. heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid spoedwetgeving aangekondigd om: “praktische problemen op te lossen die het gevolg zijn van de coronacrisis.”

Onderdeel van die spoedwetgeving is dat het bestuur kan bepalen dat de algemene vergadering uitsluitend via livestream te volgen is, waarbij als voorwaarde geldt dat...Read More »


Über-vage UBO-wetgeving gaat bijna alle bestuurders raken.

Niemand lijkt er blij mee, maar hij gaat er toch komen: het UBO-register. Deze lijst van bestuurders komt uit de koker van Brussel en moet in alle EU-lidstaten de kans op financieel-economische delicten verkleinen en de transparantie voor het publiek vergroten door inzichtelijk te maken wie er bij juridische entiteiten...Read More »


Wat zijn de gevolgen van het coronavirus (COVID-19) voor ondernemers?

De gevolgen van het coronavirus zijn op dit moment voor iedereen wereldwijd merkbaar. Grote onzekerheid omtrent de duur van maatregelen omtrent het virus en steeds nieuwe verscherpte maatregelen zorgen voor veel vragen bij ondernemers. Veel gestelde vragen zijn:

Picture Laura –...Read More »

Het coronavirus en de dienstverlening van Wintertaling.

Beste relatie,

Het hele land is in de ban van het coronavirus (COVID-19) en dit heeft invloed op ons dagelijkse leven; Veel bedrijven en instellingen zijn voorlopig gesloten of proberen op andere manieren de dienstverlening, anders dan gebruikelijk, zo goed mogelijk voort te zetten. Via deze weg willen wij u informeren...Read More »


Het Coronavirus en protocol Wintertaling.

Wintertaling heeft een factsheet gemaakt voor haar medewerkers met betrekking tot het Coronavirus.

Zie onderstaande link:

Factsheet & protocol Coronavirus Wintertaling

...Read More »

Toezicht: interessant én essentieel - artikel van Marein Smits in Fambizz

Toezicht binnen familiebedrijven heeft een geheel eigen dynamiek. Het formaliseren ervan is een specialiteit van Marein Smits. In haar ogen schept de alom bekende keukentafel wel een sympathiek beeld, maar wanneer een geschil ontstaat, heeft het familiebedrijf niets om op terug te grijpen. Fambizz sprak haar over vraagstukken zoals bedrijfsopvolging...Read More »


Wintertaling aanwezig op pleitavond CICERO

Maandag 13 januari heeft CICERO (grootste juridische pleitvereniging van Amsterdam) Edo Smid, partner en advocaat van Wintertaling, als gastspreker mogen ontvangen.

 

Edo Smid houdt zich dagelijks bezig met het ondernemingsrecht. Hij richt zich op vastgoed investeringen, joint-ventures en samenwerking, vennootschappelijke procedures en geschillenbeslechting, vennootschappelijke (her-) structurering en investeringsfondsen. De klanten van...Read More »


BLOG - DEEL II: Een waar kerstcadeautje van de Raad van State: dispensatie voor de ondernemingscao's.

ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING (AVV) VAN CAO’S

DEEL II:

Een waar kerstcadeautje van de Raad van State: dispensatie voor de ondernemingscao’s.

De Raad van State Afdeling Rechtspraak, hierna: de Afdeling, heeft op 18 december jl. twee uitspraken gedaan die het vastgeroeste vehikel van dispensatie van avv-cao’s weer vlot lijkt te trekken. Is sprake...Read More »


BLOG - DEEL I: VOETANGELS EN KLEMMEN

ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN CAO’S

DEEL I: VOETANGELS EN KLEMMEN

Wat is avv?
Een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) kan algemeen verbindend (avv) worden verklaard. Als een cao avv wordt verklaard, dan geldt zo’n cao dwingend in de betreffende branche. Het precieze bereik wordt in de betreffende cao omschreven, meestal in …

Lees meer

...Read More »

Aanpassing tijdelijk handelingskader PFAS

De minister heeft per 29 november jl. met onmiddellijke ingang de norm voor PFAS versoepeld. Zie onderstaand schema:

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2019/11/29/aanpassing-tijdelijk-handelingskader-pfas/aanpassing-tijdelijk-handelingskader-pfas.pdf

In vergelijking met de situatie ten tijde van onze recente presentaties voor Bouwend Nederland  – zie de sheets elders op onze website – betekent dit een aanmerkelijke verruiming.

Dat zit niet alleen in...Read More »


Verslag UBO event - 26 november 2019

UBO register: game changer

Op 26 november 2019 verzorgden Onno Cusell en Dennis Evertsz namens Wintertaling samen met Tony de Bree een presentatie over de komende UBO wet- en regelgeving. Bij deze presentatie lag de nadruk op de inhoud van het UBO-register, de privacy van personen en bedrijven die in dit...Read More »


Marlies van Schoonhoven-Sloot- Magna Charta publieksprijs genomineerd

 

https://mcpublieksprijs.nl/blog-huurrecht/

Infographic Linkedin LOW

...Read More »

Internetconsultatie Wet aanpassing geschillenregeling

Op 22 augustus 2019 werd het voorontwerp van de Wet aanpassing geschillenregeling en verduidelijking ontvankelijkheidseisen enquêteprocedure bekendgemaakt. Het voorontwerp beoogt de geschillenregeling effectiever te maken en de voorwaarden die gelden voor de toegang tot de enquêteprocedure te verduidelijken. Tot 22 november 2019 kon gereageerd worden op de Internetconsultatie van dit...Read More »


Workshop GO!-NH - 19 november 2019

Wintertaling partner van GO!-NH

Op 19 november 2019 verzorgde Wintertaling samen met Leapfunder voor de vierde keer een presentatie en workshop over de juridische en economische aspecten van startups en financiering, als onderdeel van het accelerator-programma van GO!-NH.

GO!-NH is het programma van...Read More »


Donderdag 21 november a.s. is Wintertaling aanwezig op de Infra Innovatie Marktdag van Bouwend Nederland Regio Noord

Wilfred Groustra en Bas van Vliet zijn donderdag 21 november a.s. panelleden op de Infra Innovatie Marktdag van Bouwend Nederland Regio Noord. https://www.bouwendnederland.nl/actueel/bijeenkomsten/6539/infra-innovatie-marktdag   https://www.building.nl/nieuws/infra-innovatiemarktdag-op-21-november

  • Wilfred Groustra zal daar de vragen en stellingen over de PFAS-problematiek voor zijn rekening nemen.
  • Bas van Vliet belicht de vragen en stellingen over de Stikstof...Read More »

Uitnodiging UBO event - 26 november 2019

Veiligheid vs. privacy?
Een praktische handleiding bij de komende UBO regelgeving.

Op 10 januari 2020 wordt het Ultimate Beneficial Owner (UBO)-register ingevoerd. Wat houdt dit in? Wat betekent dit voor de privacy van personen en bedrijven die in dit register komen (en wie komt erin)? En hoe ver ga...Read More »


Blog Jurisprudentie Uitzendovereenkomsten

Blog Jurisprudentie Uitzendovereenkomsten

(art. 7:690, 7:691 van het Burgerlijk Wetboek).

Wintertaling Arbeidsrecht heeft een focus in haar praktijk op zowat alle voorkomende aspecten van flexibele arbeidscontracten: de afbakening tussen de Uitzend-/payrollovereenkomst en de overeenkomst van opdracht, de aspecten van kwalificatie van werkgeverschap, de implicaties van het loonverhoudingsvoorschrift van de Waadi (Wet...Read More »


Artikel Notariaat Magazine - Paula Schouten

Paula Schouten is sinds 2016 kandidaat-notaris bij Wintertaling in
Amsterdam. Tot die tijd draaide haar leven om sport. Negen jaar lang
rugbyde zij fanatiek, waarvan vijf jaar als professional.

Klik hier voor het volledige artikel.

...Read More »

Workshop "Knelpunten en remedies PAS/PFAS" (20 november 2019) wordt verplaatst

Bestuurs- en civielrechtelijke aspecten

De media staan vol over de honderden projecten die als gevolg van de uitspraken van de Raad van State inzake het Programma Aanpak Stikstof (PAS) en minstens zo nijpend: regelgeving ter...Read More »


SolarCreed wint FMO´s Finture Solutions challenge 2019

SolarCreed wint FMO´s Finture Solutions challenge 2019

SolarCreed is één van de winnaars van de Finture Solutions challenge 2019 van FMO. Finture Solutions richt zich op het opschalen van startende bedrijven die een positieve impact hebben op opkomende markten. De oplossingen van SolarCreed ondersteunen de voedselproductie van boeren in Nigeria...Read More »


Wetsvoorstel Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA)

Het op 5 juli 2019 ingediende voorstel voor een Wet Homologatie Onderhands Akkoord (‘WHOA’) voorziet in de mogelijkheid voor een onderneming die insolvent dreigt te raken om, buiten surseance van betaling en faillissement, een dwangakkoord op te leggen aan haar schuldeisers en aandeelhouders. Het...Read More »


Presentatie Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Presentatie WAB door Wilfred Groustra en Jennifer Horsten

...Read More »

Sympower haalt € 3 miljoen op in Serie A-financieringsronde

Sympower haalt € 3 miljoen op in Serie A-financieringsronde

Sympower, een internationale scale-up in de energietransitie, heeft in een Serie A-financieringsronde € 3 miljoen opgehaald bij Nederlandse investeringsfondsen Social Impact Ventures en Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH), huidige investeerders en het eigen team. De investering zal de internationale groei financieren om...Read More »


Wintertaling sponsor van de aankomende IR Global jaarconferentie in Amsterdam

Wintertaling Advocaten & Notarissen is het Nederlandse lid van IR Global, een multidisciplinair netwerk voor professionele dienstverlening dat bedrijven en particulieren in meer dan 155+ rechtsgebieden adviseert.

Op 26-29 oktober 2019 zullen meer dan 350 leden een bezoek brengen aan Amsterdam voor een driedaags congres met de titel  “the...Read More »


Gevloerde vloeren

Het Financieel Dagblad bericht vandaag dat naar aanleiding van een deels ingestorte vloer van een parkeergarage bij vliegveld Eindhoven twee jaar geleden, de rekenregels voor bestaande gebouwen met breedplaatvloeren zijn aangescherpt. Er komt zelfs een onderzoekplicht voor gebouweigenaren.

Gebouwen van de hoogste risicocategorie (gevolgklasse) zullen voor 1 januari 2012 moeten zijn...Read More »


Singapore Mediation Convention, a great help to directly enforce cross-border mediation settlement agreements

The United Nations Convention on International Settlement Agreements Resulting from Mediation, doubled “Singapore Convention”, as it was signed in Singapore, opened for signature on August 7, 2019, and so far, 46 Countries, including China, US and India, but not from Europe yet, have signed it. The Singapore Convention will enter...Read More »


New immigration policy for foreigners working in China

Chinese permanent residence permit is widely regarded as among the more hard “green-card” to be obtained worldwide. But the country has recently relaxed its immigration rules, lowering the threshold for to attract more highly skilled overseas workers applicants.

As of the 1st of August this year, 12 new immigration rules took...Read More »


New modification on PRC Negative list in the Catalogue of Industries for Guiding Foreign Investment

On June 30, 2019, the National Development and Reform Commission (“NDRC”) and the Ministry of Commerce (“MOFCOM”) jointly issued two “Negative Lists” and one “Encouraged Catalogue”, all of which have taken into effect on first mentioned date.

The two new Negative Lists have replaced the 2018 versions which are the Special...Read More »


Wintertaling partner van Amsterdam Capital Tour XXL 2019

Op 23 september 2019 namen Paula Schouten, Jasper Franke en Tim Carapiet, als leden van de Wintertaling Startup Desk deel aan de Amsterdam Capital Tour XXL: de speciale Capital Tour by Night editie, als onderdeel van het Amsterdam Capital House (voorheen Amsterdam Capital Week).

Ook...Read More »


Holland Capital investeert in Valori

Holland Capital investeert in Valori

Investeringsmaatschappij Holland Capital heeft een meerderheidsbelang verkregen in Valori, de grootste onafhankelijke software testing en quality assurance speler van Nederland. Met de gekozen strategie wil Valori haar positie op het gebied van software testing en quality assurance verder versterken en een omzet van circa EUR 50...Read More »


Workshop Wet Arbeidsmarkt in Balans voor uitzendbureaus

Workshop Wet Arbeidsmarkt in Balans voor uitzendbureaus
(in het bijzonder ook de back-office dienstverleners/-gebruikers)
en payrollwerkgevers

 


Wanneer:     Donderdag 22 augustus 2019

Waar:            Wintertaling advocaten & notarissen
………………. Antonio Vivaldistraat 66
………………. 1083 HP Amsterdam

16:00 uur     inloop

16:30...Read More »


Business Valuation is cool!

In september 2019 start een nieuwe leergang van de opleiding Business Valuation op Nyenrode Business Universiteit. Marein Smits van Wintertaling advocaten en notarissen is al 10 jaar docent Recht van de opleiding tot Register Valuator (RV) bij verschillende instellingen.

Het programma is gericht op professionals die zich bezighouden met het waarderen...Read More »


An Overview of Chinese Art Law: Collectors on Tiptoes

An Overview of Chinese Art Law: Collectors on Tiptoes

Transition from Irrationality to Maturity

The Chinese art market is continuing its restructuring which started from 2015. While its global share shrunk with a 5.21% reduction in 2018, the market is moving towards maturity and leaving the days of much-hyped bidding behind. The...Read More »


An Overview of the New Changes in China’s Tax law

An Overview of the New Changes in China’s Tax law

In order to encourage the development of certain industries, tax reform in China has continued by a publication of a host of tax incentives in begin 2019, ranging from adjustment of value-added tax (“VAT”) rate to reduction of corporate income tax...Read More »


The Food & Beverage Industry in China, An Attractive Destination

The Food & Beverage Industry in China

An Attractive Destination

  1. Overview

The ever-growing Food and Beverage (F&B) industry in China, with a US$ 700 billon share of the global market, is currently deemed as an attractive destination for many investors. The revenue of the F&B industry in 2019 has amounted to US$22.7...Read More »


CICERO’s Landelijke Pleitstrijd 2019

 

Op 5 juni 2019 vond CICERO’s Landelijke Pleitstrijd (CLP) plaats in de rechtbank Amsterdam. Deze wedstrijd wordt elkaar jaar georganiseerd door het Amsterdamse pleitgezelschap CICERO, waar Wintertaling hoofdsponsor van is. Teams van rechtenstudenten afkomstig van universiteiten uit heel het land kwamen bijeen om hun pleitkunsten tentoon te stellen.

De CLP is...Read More »


A proud family business agrees to join forces with an international player - interview met Marein Smits in Lawyer Monthly Magazine

Eerder dit jaar besloten MBrands BV (Mystic en Magic Marine) en North Technology Group (North Kiteboarding) samen verder te gaan in een nieuwe dynamische onderneming genaamd North Actionsports Group.

MBrands International werd mede bijgestaan door Marein Smits van Wintertaling advocaten en notarissen. Marein is geïnterviewd door Lawyer Monthly Magazine over deze...Read More »


‘n Welkom bericht: per 1 juni 2019 de mogelijkheid van snel(ler) procederen in de zgn. bodemzaken!

Achtergronden van het waarom van een nieuwe vorm van sneller procederen:
Als er behoefte is aan een snelle beoordeling door een rechter dan kan daarvoor een kort geding worden gestart. Zo’n kort geding kan inderdaad op heel korte termijn plaatsvinden, in bijzondere gevallen zelfs binnen enkele uren, ’s avonds en...Read More »


Event GO!-NH - 8 mei 2019

Op woensdag 8 mei hosten wij wederom een bijeenkomst van GO!-NH. GO!-NH is een acceleratorprogramma van de Provincie Noord-Holland en Innomics. Het programma versnelt start-ups en innovatie teams van grote organisaties in een programma van drie maanden, van een idee tot een bedrijf dat klaar is om met innovatieve oplossingen...Read More »


Stem vandaag nog op Marlies van Schoonhoven-Sloot voor Lawyer of the year 2019

Marlies van Schoonhoven-Sloot advocaat huurrecht en partner bij Wintertaling, is door Magna Charta genomineerd voor de award ‘Lawyer of the Year 2019’ in de categorie huurrecht. Breng hier je stem uit. Stemmen is mogelijk t/m 3 mei 2019.

Marlies van Schoonhoven-Sloot is advocaat sinds 2002. Zij adviseert en procedeert in...Read More »


Marlies van Schoonhoven-Sloot cover Huurrecht magazine

Marlies van Schoonhoven-Sloot staat deze maand op de cover van het Magna Charta Magazine Huurrecht Leading Lawyers. Eerder heeft ze al een belangrijke bijdrage geleverd aan het magazine. In twee verschillende video’s van het MC magazine bespreekt ze de opzegging huurovereenkomst op grond van dringend eigen gebruik en de waarde...Read More »


Aanwinst Onno Cusell versterkt de sectie Corporate | M&A

Onno Cusell versterkt per 1 maart 2019 de sectie Corporate | M&A van Wintertaling advocaten...Read More »


CB huurt 18.800 m2 warehouse op bedrijventerrein Biezen in Vianen

img

Mr. Smid en zijn collega’s van Wintertaling hebben de ontwikkelaar van dit logistieke centrum (35.000m2) gelegen te Vianen geadviseerd.

De ontwikkeling werd onlangs volverhuurd en is opgenomen in een institutionele vastgoedportefeuille van een buitenlandse belegger.

Lees hier het volledige artikel op de website van PropertyNL

...Read More »

Rechter boet niet aan gezag in als Staat Urgenda-eis niet haalt - opinie Edo Smid in de FD

Rechter boet niet aan gezag in als Staat Urgenda-eis niet haalt
Opinie Edo Smid in de FD

In het FD van 16 februari meent Edsard van der Werf dat de rechter in de Urgenda-zaak had moeten bijdragen aan voorkoming van een confrontatie tussen de...Read More »


Investment and Financing under Chinese New Normal

Investment and Financing under Chinese New Normal

After the Adoption of the Amendment of PRC Company Law in 2018

regarding repurchase of share capital in listed Chinese companies

By Hanren Xiao

 

On the 26th of October 2018 China has adopted a major amendment of its Company Law which is a remarkable symbol that the...Read More »


European Market is more attractive for Chinese investors: New rules on the review of foreign investment in the United States are in place

by Xuehan Yang

Background

After hitting a record high in 2016, China’s overseas M&A activity has entered a “pressure period”, which can be said to be squeezed by internal and external supervision. The first wave of pressure from the foreign investment since the end of 2016 domestic tightening regulation, the second wave...Read More »


North Technology group neemt MBrands International over

North Technology group neemt MBrands International over

Vanaf 3 januari zullen MBrands B.V. (Mystic en Magic Marine) en North Technology Group (North Kiteboarding) samen verder gaan in een nieuwe dynamische onderneming genaamd North Actionsports Group.

“Voor een familiebedrijf als dat van ons is deze overname een hele bijzondere tijd. De belangrijkste drijfveer...Read More »


Juridisch tijdschrift Mr. interviewt Bart Kasteleijn over de China Desk

“De Chinese markt is niet makkelijk”. Advocatenkantoren met een China desk zijn daarover grotendeels positief. Een aantal van hen noemt het een gat in de markt. Bij Ploum daarentegen is de desk al op zijn retour, daar vond men het werken met Chinese klanten ‘te arbeidsintensief en tijdrovend...Read More »


Dutch litigation in English, the Netherlands Commercial Court (NCC)

Dutch litigation in English, the Netherlands Commercial Court (NCC)

On January 1st 2019 the Amsterdam state court will inaugurate a chamber specialized in international commercial litigation conducted entirely in the English language called the Netherlands Commercial Court (NCC). With this, the Netherlands is a frontrunner in a European trend including...Read More »


Marlies van Schoonhoven-Sloot binnenkort in Magna Charta tijdschrift

Onze huurrecht advocaat Marlies van Schoonhoven-Sloot staat binnenkort in het tijdschrift Magna Charta, een tijdschrift van de Academie van de Rechtspraktijk.

Marlies is ook actief als spreker op conferenties en voor de Academie voor de Rechtspraktijk. Zo heeft zij op 11 oktober 2018 een workshop gehouden over gestelde zekerheden ten...Read More »


Brexit Event 2018 Wintertaling

Op 1 november organiseerde Wintertaling een bijeenkomst over Brexit. Spreker was Rem Korteweg, senior research fellow van Instituut Clingendael.

De zeer goed ingevoerde spreker gaf in  drie kwartier een vrij volledig overzicht van de stand van zaken in de onderhandelingen, de geschilpunten, de mogelijke oplossingen en de gevolgen.

In vloeiend Engels, zodat...Read More »


China’s New Silk Road or Belt & Road Initiative

Power point presentation by Bart Kasteleijn at the China European Arbitration Center in Hamburg, Germany on 12 September 2018 on China’s New Silk Road or Belt & Road Initiative.

China’s New Silk Road or Belt & Road Initiative

...Read More »

Wintertaling biedt juridisch ondersteuning voor de Udea - Natudis transactie.

Wintertaling biedt juridisch ondersteuning voor de Udea – Natudis transactie

Biologisch voedingsbedrijf Udea heeft branchegenoot Natudis overgenomen, inclusief de dochter- en zusterbedrijven Hagor en Kroon. Udea geeft aan dat het met de overname invulling geeft aan zijn groeistrategie. De transactie kwam tot stand met behulp van diverse externe M&A-specialisten, onder meer van...Read More »


Marlies van Schoonhoven-Sloot medeauteur Handboek Huurrecht Bedrijfsruimte

Op 11 oktober 2018 vond de conferentie ‘Huurrecht actualiteiten van Privacy tot Blockchain’ plaats. Marlies van Schoonhoven-Sloot en Derk van Geel (FORT advocaten) hebben de workshop ‘Zekerheden in faillissement’ verzorgd. Hierin spraken zij over gestelde zekerheden ten behoeve van huurovereenkomsten in faillissement. Tijdens de conferentie werd voorts de tweede herziene...Read More »


Philips Innovation Award

Wintertaling helpt studenten voor de Philips Innovation Award

De Philips Innovation Award is de grootste studenten-ondernemersprijs van Nederland. Gedurende het jaar zullen er rond de 10 seminars plaatsvinden in heel Nederland, waarin studenten de kans krijgen om deel te nemen en de felbegeerde prijs van 50.000 euro te winnen met hun idee....Read More »


Verkoop van Natudis aan Udea

Verkoop van Natudis aan Udea

Udea heeft overeenstemming bereikt met Vroegop Ruhe & Co. over de overname van Natudis Nederland, inclusief het Belgische zusterbedrijf Hagor en versleverancier Kroon. Als gevolg van het samengaan van deze belangrijke spelers in het biologische retail- en groothandelslandschap ontstaat een speler in de Benelux die in staat...Read More »


Marlies Schoonhoven-Sloot is spreker bij de conferentie Huurrecht Bedrijfsruimte

Onze advocaat Marlies Schoonhoven-Sloot is 11 oktober 2019 spreker tijdens de conferentie huurrecht bedrijfsruimte in Wassenaar. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Kaarten zijn aan te schaffen via deze link.

Huurrecht Actualiteiten, van Privacy tot Blockchain
In vervolg op een reeks succesvolle conferenties organiseren redactie en uitgever van het Tijdschrift voor...Read More »


Een bereikbare Zuidas

De Zuidas wordt al enige tijd uitgebreid tot het project ZuidasDok. In 2019 gaan de werkzaamheden door en zal de hinder voelbaar worden op het spoor en op de weg. Bekijk hier de brochure voor uitleg.

Een bereikbare Zuidas – juli 2018

...Read More »

How can Chinese technology innovation change the business model in Europe?

How can Chinese technology innovation change the business model in Europe?—using Alipay & Tencent WeChat Pay as examples

With the new round of technology revolution and industry transformation, e-commerce has gradually become the highlight and new growth all around the world. In China, the pace of development of e-commerce has speeded...Read More »


Gay pride 2018 deelname KNRB-Wintertaling

Zaterdag 4 augustus vond het jaarlijkse Canal Parade plaats op de Amsterdamse grachten. Negen dagen lang stond Amsterdam in het teken van de Gay Pride.

Pride Amsterdam is een festival waarbij wordt gevierd dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt . Toch heersen er...Read More »


Verkoop van Smullers aan Lagardère Travel Retail

Verkoop van Smullers aan Lagardère Travel Retail

 NS heeft bekendgemaakt welke partijen de exploitatie van stationshoreca overnemen. Het Nederlandse HMSHost neemt het beheer van de Broodzaak voor tien jaar over, frietzaak Smullers wordt aan Lagardère Travel Retail verkocht en de exploitatie van Starbucks gaat naar de Britse SSP Group.

Lagardère Travel Retail Nederland...Read More »


Te laat de huurovereenkomst opgezegd, maar niet té laat

Te laat de huurovereenkomst opgezegd, maar niet té laat

In de meeste huurovereenkomsten voor bedrijfsruimte komen partijen een opzegtermijn overeen. Indien een huurder de huurovereenkomst wenst op te zeggen, is het raadzaam om de uiterlijke opzegtermijn goed te agenderen. Op het moment dat de huurder de huurovereenkomst niet overeenkomstig de huurovereenkomst...Read More »


LNA SUMMER MEETING AMSTERDAM 2018

 

 

 

 

 

Wintertaling advocaten & notarissen is sinds 2015 aangesloten bij de Legal Netlink Alliance, een netwerk van onafhankelijke middelgrote advocatenkantoren uit de hele wereld.

Twee keer per jaar mogen twee kantoren het event hosten in hun stad. Aanstaande vrijdag 29 juni is de eer aan...Read More »


AVG event Wintertaling

Vorige week maandag, 23 april 2018, vond het AVG event plaats op het Wintertaling kantoor. De spreker van de dag, Jeroen Terstegge, heeft een duidelijk verhaal verteld over de AVG privacywetgeving die 25 mei 2018 in heel Europa ingaat. Jeroen heeft al 25 jaar ervaring op het gebied van privacy...Read More »


Legal and economic aspects of Chinese “One Belt One Road” investments into Europe via The Netherlands

IPBA – legal update

Bart Kasteleijn wrote an article for the The Inter-Pacific Bar Association. See here the article

Introduction

President Xi JinPing has in his opening speech at the 19th Congress of the Communistic Party of China in October 2017 highlighted the ambitious plans of the Peoples Republic of China (“PRC” or “China”)...Read More »


Doorbraak in strijd tegen plasticsoep

Na vele jaren zit er eindelijk beweging in de strijd tegen de plastic flesjes. Stientje van Veldhoven, de staatssecretaris verantwoordelijk voor het milieubeleid, heeft een akkoord bereikt over de aanpak van kleine plastic flesjes in zwerfafval. Als het...Read More »

Mountain Warehouse opent eerste winkel in Nederland met juridische hulp van Wintertaling advocaten en notarissen

De Britse outdoor-specialist Mountain Warehouse komt naar Nederland en opent zijn eerste winkel in Leiden aan de Haarlemmerstraat 140.
Het Britse Mountain Warehouse...Read More »

Fiscus incasseert miljoenen dankzij tipgevers en doet dat ongereguleerd, Dennis Evertsz

Fiscus incasseert miljoenen dankzij tipgevers en doet dat ongereguleerd, Dennis Evertsz

 Klik hier voor het artikel.

...Read More »

Wintertaling ondersteunt Plastic soup surfer Merijn Tinga

“ Edo Smid adviseert de Plastic Soup Surfer, Merijn Tinga, en stichting Stichting Plastic Free Sea te Leiden. Deze ondersteuning verleent  Wintertaling kostenloos als haar bijdrage aan de verwerkelijking van maatschappelijk verantwoorde en duurzame doelen. Eén van de facetten betreft een desbewustheidsexploot gericht op de verpakkingsindustrie met als doel om...Read More »


FD: investeerders zien massaclaims als een mooie diversificatie van portefeuille.

In reactie op het artikel in het FD van 28 november 2017 over massaclaims en afwikkeling van massaschade schreef Edo Smid de volgende lezersreactie:  Dat procesfinanciering geen onzin, maar noodzaak is om grote groepen benadeelden te helpen blijkt genoegzaam in kwesties zoals over woekerpolissen, rentederivaten, aardbevingsschade in Groningen, mededingingsinbreuken,  beleggingsfraudes,...Read More »


“Due diligence in het huurrecht: red flags en andere aandachtspunten”

Handig artikel voor de vastgoedpraktijk bij vastgoedtransacties / beoordelen van huurovereenkomsten. Maak hier gebruik van!
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Marlies van Schoonhoven-Sloot

Lees hier het artikel

...Read More »

Wintertaling aanwezig op de EXPO REAL in München

...Read More »

Warm welkom voor onze nieuwe partner Marlies van Schoonhoven-Sloot

Begin deze week mochten wij Marlies van Schoonhoven-Sloot ontvangen in ons team.

Marlies van Schoonhoven-Sloot is advocaat sinds 2002. Zij adviseert en procedeert in het vastgoed met de focus op huurrecht. Haar cliënten bestaan zowel uit de aanbieders...Read More »


Artikel forfaitaire rendementsheffing

Saskia van balen, secretaresse fiscale advocatuur Wintertaling, heeft een artikel geschreven in het FD over de forfaitaire rendementsheffing. Klik op de afbeelding voor het volledige artikel.

...Read More »

EXPO Real 2017

EXPO Real 2017

Een delegatie van Wintertaling is deze week, op donderdag 5 en vrijdag 6 oktober, vertegenwoordigd op de EXPO Real te München.

De EXPO is een Europese toonaangevende beurs voor vastgoed en investeringen.

(zie www.exporeal.net)

 

 

 

Wilfred Groustra, Bart Kasteleijn, Marlies van Schoonhoven-Sloot en Edo Smit ontvangen u graag op onze...Read More »


Wintertaling@Capital Tour XXL Amsterdam 2017!

Image result for capital tour xxl

Wintertaling is partner to Capital Tour XXL Amsterdam 2017!

Capital Tour XXL Amsterdam 2017 (link) is part of Amsterdam Capital Week (link). Its a great bike tour around Amsterdam whereby startups visit investors for Q&A and networking. Click here for a video impression.

 

This Thursday 28 September 2017, we...Read More »


Review - 5 September 2017 Legal Counsel network event : STAYING AHEAD OF LEGAL TECH (Wintertaling & VVJIP)

5 september jongstleden organiseerde Wintertaling samen met de Vereniging voor Juridische Interim Professionals (VVJIP) een seminar of Legal Tech – technologische ontwikkelingen met directe of toekomstige impact op de juridische dienstverlening. Met top-of-the-line sprekers en een fantastisch en geëngageerd publiek was het een groot succes. Een impressie:

Een dinsdagmiddag begin september. Beneden...Read More »


Verdragsbeleid voormalige Nederlandse Antillen openbaar na verzoek Wet Openbaarheid Bestuur - Artikel Dennis Evertsz

Klik hier voor het artikel

...Read More »

5 September 2017 Legal Counsel network event : STAYING AHEAD OF LEGAL TECH (Wintertaling & VVJIP)

See the original invitation here: 

INVITATION:

STAYING AHEAD OF LEGAL TECH

WILL LEGAL TECH CHANGE THE LIFE OF A (COMPANY) LAWYER?

The aim of the event is offering you an opportunity to meet other in-house and interim legal counsels and exchange...Read More »


Omzetting van woning in hotelkamers en berging in woning - Artikel Bas van Vliet

Artikel Omzetting woning in hotelkamers

...Read More »

Q&A Wet onredelijk lange betaaltermijnen

Werkt u bij een grote onderneming en sluit u wel eens overeenkomsten met MKB-bedrijven of zelfstandigen? Dan kan deze wet die ingaat per 1 juli 2017 gevolgen hebben voor inkoopbeleid. Hieronder beantwoorden we vragen die voor uw praktijk zijn.

Wat houdt deze nieuwe wet in?

In deze wet is bepaald dat grote...Read More »


Swap-/derivatenschade? U moet vandaag handelen!

Heeft u te maken met swap-/derivatenschade? Dan is handelen nu geboden! Zeker bij de rentederivaten van vóór 1 april 2011 kunt u niet langer afwachten, maar dient u nu zelf in actie te komen voordat het te laat is.

Voor de afhandeling van swap-/derivatenschade is een standaardregeling getroffen, gevat in het...Read More »


Breaking news: een streep door de pre-pack-/flitsfaillissementen.

Bij arrest van 22 juni 2017 heeft het Europese Hof van Justitie een streep gezet door de in Nederland toegepaste praktijk van de pre-pack-/flitsfaillissementen.

Wat is een pre-pack-/ flits faillissement? Het hof omschrijft het als volgt:

Daarbij stelt een rechtbank een „beoogd curator” aan, die voorafgaand aan het faillissement meewerkt aan het...Read More »


OR-leden en werknemers opgelet! De Nederlandse pre-pack ligt onder vuur

Bent u als werknemer of ondernemingsraad betrokken geweest bij een doorstart na faillissement bijvoorbeeld als gevolg van een zogenaamde pre-pack? En bent u of zijn uw collega’s een baan kwijtgeraakt, of is een baan wel behouden maar heeft u of uw collega’s salaris en/of emolumenten moeten inleveren? Dan is het...Read More »


Uitleg van pandovereenkomst - "court decision by a competent court"

In het Nederlandse recht worden contracten aan de hand van de Haviltex-maatstaf uitgelegd. Dit houdt in dat er niet alleen gekeken wordt naar de letterlijke tekst, de zogenoemde grammaticale uitleg van een overeenkomst, maar ook naar welke bedoeling partijen hebben gehad. Van kleine partij, zoals een ZZP’er, kan immers niet...Read More »


Wintertaling adviseert "Plastic Soup Surfer"

Op 8 mei jl. sprak Edo Smid van Wintertaling tijdens de persconferentie van de campagne “Source2Sea” van Merijn Tinga, ook bekend als de “Plastic Soup Surfer” en van de Stichting Plastic Free Sea. De campagne “Source2Sea” zal zich in juni a.s. richten op het terugdringen van plasticvervuiling in rivieren en...Read More »


Global meeting Legal Netlink Alliance

Legal Netlink Alliance een netwerk van onafhankelijke middelgrote advocatenkantoren, waarvan Wintertaling lid is, houdt van 18 t/m 21 mei a.s. haar global meeting in Londen (VK).

Als gastheer treedt op het Londense kantoor Goodman Derrick LLP. Aan de conferentie nemen  delegaties van over de hele wereld deel en deze biedt een...Read More »


Invoering van het UBO-register, kansen voor de Curaçaose trustsector!

Edo Smid en Dennis A. Evertsz bespreken de zorgen over het UBO register en een mogelijke oplossing voor de aandeelhouders die hun belangen buiten de openbaarheid willen houden.

Nederland moet per 26 juni 2017 een zogenaamd “UBO-register” hebben waarin alle grootaandeelhouders van Nederlandse rechtspersonen moeten zijn opgenomen. Dit register, dat volgt uit...Read More »


Vervolg van ACW 2016 - webinar van Procopio: Developing An Appropriate Funding Strategy

Na het succesvolle event in september 2016 van Wintertaling StartupDesk in samenwerking met Procopio Cory Hargreaves & Savitch LLP:  ‘Building and Funding a Great Start-up – Are You Silicon Valley Ready?’ in het kader van de Amsterdam Capital Week 2016 – kan je nu meedoen aan de webinar van...Read More »


Wiebes maakt zwartspaarders onnodig bang - Artikel Dennis Evertsz

“Het spel is klaar”, zegt Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes. Eerst werd vorig jaar de boete op zwart vermogen verdubbeld naar 120%. En nu wordt de inkeerregeling geschrapt. Wiebes heeft namelijk nog een hobbel te nemen voor het zover is.

Nu wordt aan zwartspaarders die binnen twee jaar na het indienen...Read More »


Wintertaling juridische partner van Rockstart Smart Energy Accelerator programma’s voor 2017-2019!

In dit jaarlijkse programma van 150 dagen worden 10 internationale startups intensief begeleid door Rockstart en externe mentoren om deze te helpen bij verdere ontwikkeling. De accelerator richt zich op smart energy startups, denk aan ontwikkelaars van zonnecellen, IoT om de energiehuishouding thuis te reguleren, een social network rondom het...Read More »


Marein Smits over familiebedrijven in FamBiz

FamBiz, hét online magazine voor professionele familiebedrijven en -adviseurs, publiceert het interview dat Marein Smits gaf naar aanleiding van het familiebedrijven diner van afgelopen november. Zie hier meer over het familiebedrijven diner van Wintertaling advocaten en notarissen en Clifton Finance. Marein specialiseert zich in het adviseren van familiebedrijven over...Read More »


Charles Langereis overleden

Tot ons grote leedwezen hebben wij vernomen dat Charles Langereis donderdagavond 22 december 2016 volkomen onverwacht als gevolg van een acuut hartinfarct is overleden.

Zijn overlijden raakt ons allen als een mokerslag.

Wintertaling betuigt haar oprechte medeleven aan de familie die dit grote verlies moet verwerken en wensen hen daarbij heel veel...Read More »


Wintertaling's live viewing party ASV "The Power of Storytelling" een succes

ASV

Afgelopen woensdag 30 november 2016 heeft Wintertaling de live viewing party “The Power of Storytelling: Raise Money, Win Your Market, Build Your Brand” georganiseerd met groot succes.

Dit was het tweede event van Wintertaling als onderdeel van de Access to Silicon Valley community. De live uitzending van het event stond geheel in...Read More »


Opening expositie "The Seasons" van Jiro Inagaki in het kantoor van Wintertaling

Op 12 november 2016 vond de opening plaats van de expositie “THE SEASONS” van JIRO INAGAKI (1933 -2008) in het kantoor van Wintertaling. Het werk is een abstracte weergave van de natuurimpressies uit west Japan, dat op krachtige wijze is neergezet en warmte, harmonie en vredigheid uitstraalt. Azumi Uchitani van...Read More »


Wintertaling loopt mee met de Run for the Hunger

Net als voorgaande jaren zet Wintertaling zich ook dit jaar weer in als sponsor voor The Hunger Project Benin. Ons “Duck Tales” team bestaande uit 8 deelnemers heeft afgelopen zondag meegelopen tijdens de 10e editie van de Run for the Hunger. Tijdens deze jubileumeditie renden meer dan 800 mensen vanaf...Read More »


Wintertaling/AmsterdamCapitalWeek een succes!

 

Nu het ACW-stof hier weer is neergedaald, dient de vraag zich aan: was de première van Wintertaling op de Amsterdam Capital Week een succes?

De woorden van Roger Rappoport waren in ieder geval van gelijke strekking: qua organisatie geen vergelijk met de events in de Valley, aldus de partner van...Read More »


Wintertaling x Amsterdam Capital Week workshop: ‘Building and Funding a Great Start-up – Are You Silicon Valley Ready?’

Op 26 september a.s. organiseert Wintertaling samen met Procopio, een advocatenkantoor uit Silicon Valley, de workshop ‘Building and Funding a Great Start-up – Are You Silicon Valley Ready?’ in het kader van de Amsterdam Capital Week.

In de workshop worden de tips, tricks en best practices voor het structureren en financieren...Read More »


Sport en straf - Blog Bas van Vliet

Klik hier voor het artikel

...Read More »

Informele openingsborrel locatie Eindhoven d.d. 21-7-2016

Strategie-advocatuur: Edo Smid en Martin Poelman geven een informele openingsborrel op onze nieuwe locatie op Eindhoven Airport – 21 juli 2016. De profilering van strategie-advocatuur omvat een vernieuwend concept dat berust op juridische begeleiding van bedrijven ten aanzien van strategische kwesties voor de onderneming. Daarbij is de aanpak in hoge...Read More »


Interview Martin Lambregts - Juridische Zaken BNR Nieuwsradio inzake verhuur van je (eigen) woning tijdens je vakantie

Op dinsdag 5 juli was Martin Lambregts in de studio te gast bij BNR Nieuwsradio voor het programma Juridische Zaken om te spreken over (de fiscale aspecten van) het verhuren van je eigen (huur)woning. Over dit onderwerp schreef Martin Lambregts samen met Dennis Evertsz een artikel dat verscheen in NRC...Read More »


Business Valuation & Start-ups

Ook bedrijfswaardeerders doen aan Startups! Marein Smits, kerndocent Recht van het programma Business Valuation aan de Rotterdam School of Management, belicht de juridische aspecten van (overnames van en of participaties in) startups en groeibedrijven in het licht van bedrijfswaardering, gedurende een themacursus voor professionals.

Voor meer informatie over het programma...Read More »


Brexit – Ways to Change your Company into a Dutch B.V. or N.V.

In recent years many foreign (listed) companies have become Dutch B.V.’s (private company) or N.V.’s (public company). Vivid examples are Mylan, Fiat Chrysler, Ferrari and Altice.

With Brexit having become fact, companies from the United Kingdom are expected to look for possibilities to migrate to the Netherlands and other EU countries.

Read More »

Geen opschortende bezwaarbeslistermijn ondanks weigering informatie te verschaffen - publicatie Martin Lambregts

Klik hier voor de publicatie

...Read More »

Panama Papers, inkeren en verstoppertje spelen met de fiscus - Blog Martin Lambregts

Kranten, week- en nieuwsbladen staan stijf van de Panama Papers. Vanuit vele verschillende hoeken wordt dit grootschalige en internationale ‘belastingschandaal’ geduid. Fiscalisten tuimelen over elkaar heen om vooral te benadrukken hoezeer belastingontwijking en belastingontduiking toch van elkaar verschillen, terwijl het er allebei uiteindelijk op neerkomt dat geen of minder belasting...Read More »


Centrale registratie van belanghebbenden bij vennootschappen - Aandeelhoudersregister en UBO register om ‘Panama-paper’ taferelen te voorkomen?

Reeds voordat de Panama-papers de koppen van het nieuws haalde, bestond de wens voor een centraal register waarin de aandeelhouders van vennootschappen vermeld staan. Inzicht in de achterliggende partijen wordt gezien als een belangrijk middel om fraude, witwassen en belastingontduiking tegen te gaan. Eerst werd enkel gesproken over een centraal...Read More »


Kantoor officiëel geopend - 10 jaar jubileum Wintertaling

Afgelopen donderdag, 17 maart 2016, vond de officiële opening van het kantoor van Wintertaling advocaten en notarissen plaats. Vrienden en relaties konden de nieuwe werkplek
bewonderen. Men herkende zich in de woorden van de speech van Bas van Vliet: licht, transparant, eigenwijs en kwaliteit.

De opening van het nieuwe kantoor markeert de...Read More »


Geld in een oude sok is geen belastingfraude - Artikel Martin Lambregts NRC Next

Zwart geld gratis witwassen is wellicht binnenkort mogelijk via de Belastingdienst. Op basis van een recente conclusie van advocaat-generaal Niessen wordt de Hoge Raad geadviseerd te oordelen dat een fictief rendement van 4% (Box 3 Inkomstenbelasting) in strijd komt met het eigendomsrecht. Ofwel: geld onder het matras dat alsnog wordt aangegeven, wordt ten onrechte belast...Read More »


Binnenkijken bij het nieuwe kantoor van Wintertaling


Enkele dagen voor de officiële opening kan alvast worden rondgekeken bij het nieuwe kantoor van Wintertaling advocaten en notarissen.

Klik op de afbeelding voor het artikel ‘Muraal’ in de Mr. van maart 2016.

...Read More »

Gescheiden koop en aanneming: bezint eer gij begint! - Blog Fred Wijma

Projectontwikkelaars kiezen bij koopwoningprojecten steeds minder vaak voor het gebruik van koop-of aannemingsovereenkomsten. In plaats daarvan werken zij met separate koopovereenkomsten (voor de verkoop van een kavel of appartementsrecht, te sluiten met de projectontwikkelaar) en separate aannemingsovereenkomsten (voor de bouw van de woning/opstallen, te sluiten met de bouwkundige aannemer). Het...Read More »


SPIE neemt Jansen Venneboer groep over

Wintertaling heeft SPIE, de onafhankelijke Europese leider op het gebied van multi-technische dienstverlening in the energie en communicatie sector met hoofdkantoor in Parijs, geadviseerd bij de overname van de Jansen Venneboer groep op 31 december 2015. Deze overname helpt SPIE Nederland de expertise en competencies op het gebied van water...Read More »


Flexibel werken anno 2016 - Blog Jennifer Horsten

Op 1 januari 2016 is de Wet flexibel werken (Wfw) in werking getreden, van toepassing op werkgevers die meer dan tien werknemers in dienst hebben. Met de Wfw krijgen werknemers het recht om hun werkgever te verzoeken de arbeidsduur, de werktijden en/of de arbeidsplaats te wijzigen. Maar let op:...Read More »


Wel een vergunning, maar toch niet bouwen - Blog Bas van Vliet

Bij alle bezwaren die door omwonenden tegen diverse bouwplannen worden gemaakt, komt het niet zo vaak voor dat –nadat zonder succes tegen bestemmingsplan(-wijziging) en omgevingsvergunning (bouwvergunning) bezwaar is gemaakt – ook nog eens de privaatrechtelijke weg wordt bewandeld. En als dat wel gebeurt, komt het ook niet zo vaak voor...Read More »


Q&A over M&A

Edit: deTQL Fusies & Overnames is bijgewerkt tot en met december 2015, inclusief bespreking van de nieuwe SER Fusiegedragsregels.

Marein Smits, Tim Carapiet en Thom Schölvinck zijn de auteurs van de Q&A over het proces van fusies en overnames en gerelateerde vraagstukken, op The Questions Library – www.tql.nl. Registratie...Read More »


Winstafdracht als schadevergoeding, oftewel ‘pluk ze’ volgens het civiele recht - Blog Edo Smid

Artikel 6:104 BW is een bijzonder artikel waarvan de toepassing in de rechtspraak nog onderontwikkeld is. Waar gaat het om?

Het artikel luidt als volgt: “Indien iemand die op grond van een onrechtmatige daad of een tekortkoming in de nakoming van een verbintenis jegens een ander aansprakelijk is, door die daad...Read More »


Familiebedrijven laten de crisis achter zich - DFT

Familiebedrijven in Nederland hebben de crisis grotendeels achter zich gelaten. Vooral zij die internationaal actief zijn, hebben het afgelopen jaar zwarte cijfers geschreven. Dat concludeert Maarten Vijverberg van adviesbureau Clifton Finance in een onderzoek onder ruim 300 familiebedrijven in ons land.

Op woensdag 11 november a.s. houdt Wintertaling...Read More »


Ondernemers in de advocatuur | Interview door Tentoo Payroll Professionals

Wintertaling laat sinds haar oprichting in 2006 de salarisadministratie verzorgen door Tentoo, een betrokken relatie van Wintertaling.

Met ons tienjarig jubileum in het vooruitzicht, vond Tentoo het tijd om aandacht te besteden aan de samenwerking met Wintertaling. Op de site van Tentoo Payroll lees je het volledige...Read More »


‘Denk eerst klein’ en ‘van 13 naar 12’ - nieuws over jaarrekeningen - Blog Marein Smits & Tim Carapiet

Per 1 november 2015 is boek 2 BW aangepast voor de jaarrekeningen en de publicatietermijnen daarvoor. Een nieuwe categorie ondernemingen is geïntroduceerd: de micro-onderneming. De criteria voor klein, middelgroot en groot zijn aangepast. De aloude 13-maanden termijn voor publicatie is verkort tot 12 maanden. De opmaaktermijn is verkort tot 10...Read More »


Het levenstestament: regie in eigen hand - Blog Joep Verspaget

De levensverwachting stijgt en de medische mogelijkheden zijn legio. Echter, waar mogelijkheden zijn, dienen keuzes te worden gemaakt. Stelt u zich eens voor. Een vreselijk ongeluk, maar niet fataal. U zult voortaan als de zogenaamde ‘kasplant’ door het leven gaan. Nooit gedacht, nooit gewenst. Uw echtgenoot meent dat te weten....Read More »


Vesting, Cliffs and Acceleration under Dutch law

Many start-ups – but also venture capital investors – come to our start-up desk saying “we want to involve a new employee with 4 year vesting and a 1 year cliff”.

Vesting and cliffs have a background in US venture capital transactions and are intended as an incentive for employees and...Read More »


Hoofdelijke aansprakelijkheid jegens pandhouder bij aandelenuitgifte

Op 7 oktober 2015 heeft de Rechtbank Oost-Brabant (ECLI:NL:RBOBR:2015:5797) geoordeeld dat een aandelenuitgifte kan leiden tot hoofdelijke aansprakelijkheid van zowel de bestuurder in persoon alsmede groepsmaatschappijen jegens een pandhouder.

De casus was als volgt:

A heeft een lening aan B verstrekt en als zekerheid voor deze lening een pandrecht op...Read More »


Wintertaling goes San Francisco

A delegation of Wintertaling, consisting of Sabine van Suijdam and Tim Carapiet, of the corporate|M&A department will visit San Francisco from 28 September 2015 – 3 October 2015 to meet investors/VC and high profile startups to exchange experiences and to offer legal insight in doing business in the Netherlands.

Wintertaling...Read More »


Aangeven contant zwart spaargeld voordelig - Blog Martin Lambregts

‘Zwart geld ook niet meer veilig in Oostenrijk’, zo berichtte de NOS afgelopen maand. Oostenrijk was het laatste land in de Europese Unie waar men zonder dat de fiscus dat hoefde te weten een spaarpotje kon hebben.

Klik hier voor het artikel

 

...Read More »

WBSO: Cadeautje van de overheid voor Nederlandse startups - Blog Martin Lambregts

Een van de vele redenen waarom startups er goed aan doen om zich in Nederland te vestigen is dat de Nederlandse overheid een aantal cadeautjes heeft verstopt in het Nederlandse belastingstelsel voor innovatieve bedrijven en ondernemingen. Martin Lambregts, fiscaal advocaat bij Wintertaling, licht de WBSO toe als voordeel voor startups...Read More »


Groepsvrijstelling 403-verklaring: gevolgen hoofdelijke aansprakelijkheid moedermaatschappij - Blog Jelle van der Beek

Een schikking die een crediteur met een dochtervennootschap treft, brengt – wanneer sprake is van een zogenoemde 403-verklaring – niet zonder meer met zich mee dat de betreffende crediteur afstand heeft gedaan van haar vorderingsrecht jegens de moedermaatschappij. De Hoge Raad heeft onlangs bepaald dat vanwege de hoofdelijke aansprakelijkheid van...Read More »


Artikel NRC 14 juli 2015: Martin Lambregts & Dennis Evertsz - Aanval van fiscus op Airbnb: vrees niet

Vandaag verscheen in het NRC het opiniestuk van Martin Lambregts en Dennis Evertsz. Strekking van het artikel: voor de fiscus hoeven Airbnb verhuurders niet te vrezen.

Artikel NRC 14 juli 2015: Martin Lambregts & Dennis Evertsz – Aanval van fiscus op Airbnb: vrees niet

...Read More »

Workshop Wet werk en zekerheid Wintertaling - 21 mei 2015

Op 21 mei 2015 heeft er een geslaagde workshop plaatsgevonden van de sectie Arbeidsrecht van Wintertaling. De workshop ging over de wijzigingen van de Wet werk en zekerheid die zullen gaan intreden op 1 juli 2015.

Hieronder kunt u de handouts van de presentaties van Jennifer Horsten en Wilfred Groustra vinden.

WWZ De...Read More »


Wintertaling aanbevolen in de Legal 500

The Legal 500, een vooraanstaand en internationaal instituut dat al meer dan 20 jaren de kwaliteit van advocatenkantoren over de hele wereld onderzoekt, heeft Wintertaling opgenomen in zijn editie van 2015.

In de EMEA editie 2015 van de Legal 500 wordt Wintertaling aanbevolen voor ‘Corporate and M&A’ in Nederland.

...Read More »

Wintertaling adviseert SPIE bij overname Numac Groep

SPIE breidt fors uit door overname Numac Groep

(bron: ANP)

BREDA, Nederland, May 1, 2015 /PRNewswire

SPIE, de onafhankelijke Europese leider in multitechnische diensten op het gebied van energie en communicatie, maakt de acquisitie bekend van de Numac Groep. Een strategische overname, waarmee SPIE zijn positie verstevigt in het oosten van Nederland.

Numac,...Read More »


De fiscale boetegrondslag bij omkering en verzwaring van de bewijslast - Artikel Martin Lambregts

Verschenen in het Weekblad voor Fiscaal Recht op 5 maart 2015, samen geschreven met A.A. Kan.

Als een belastingplichtige geen of onjuiste gegevens aanlevert bij de Belastingdienst dan kan de Belastingdienst een belastingaanslag opleggen die gebaseerd is op een schatting, met omkering van de bewijslast. Met andere woorden: een belastingaanslag op...Read More »


Afsplitsing sectie familierecht per 1 september 2015

Met ingang van 1 september 2015 gaat de sectie familierecht zich afsplitsen van Wintertaling Advocaten en Notarissen in Amsterdam. De sectie gaat samen met het familierechtkantoor SliepenbeekVanCoolwijk in Eindhoven en twee familierechtadvocaten van Schlicher Advocaten in Den Haag van start in het nieuwe familierechtkantoor SliepenbeekVanCoolwijkVanGaalen. Het kantoor zal vestigingen hebben...Read More »


Uitnodiging workshop WWZ Wintertaling op 21 mei 2015 - Nieuw ontslagrecht en de transitievergoeding; zijn uw arbeidscontracten WWZ-proof? en de WWZ

De eerste gedeelten van de Wet werk en zekerheid (WWZ) zijn inmiddels vanaf 1 januari 2015 ingevoerd, maar dit waren regelingen met een beperkte impact. Dat is anders met de regelingen die per 1 juli aanstaande in werking treden: het nieuwe ontslagrecht en de transitievergoeding. Elke werkgever krijgt met die...Read More »


Nuancering jurisprudentie over gemeenschappelijke funderingen - Artikel Bas van Vliet

In een recent arrest van 27 januari 2015 heeft het Gerechtshof Amsterdam een eerdere uitspraak op het gebied van gemeenschappelijk fundering uit 2009[1] nadere duiding gegeven. Het arrest is van invloed op de beoordeling van vraagstukken rond het herstel van gemeenschappelijke funderingen, zoals die met name...Read More »


Bijzondere lasten en beperkingen ex artikel 7:15 lid 1 BW - Artikel Fred Wijma

Publiekrechtelijke regelgeving die zich niet specifiek richt tot één of meer eigenaren wordt niet aangemerkt als “bijzondere lasten en beperkingen” in de zin van artikel 7:15 lid 1 BW, aldus de Hoge Raad.

Klik hier voor het volledige artikel

HR 30 januari 2015, ECLI:NL:HR:2015:159
Deze bijdrage is geschreven door Read More »


Geconcentreerd verweer in kort geding - Artikel Martin Lambregts in Advocatenblad

Abraham Hartogh introduceerde eind negentiende eeuw de concentratie van verweer. Een relatief nieuwe wetswijziging maakt deze regel relevant in kort geding. Het lijkt niet geheel zonder risico om als gedaagde in kort geding een paar kaarten in de mouw te houden als men voor de zitting, geheel onverplicht, een conclusie...Read More »


Omzeilen ketenregeling met vaststellingsovereenkomst niet toegestaan - Artikel Jennifer Horsten

De Hoge Raad heeft op 9 januari 2015 geoordeeld dat het op voorhand omzeilen van de ketenregeling in een vaststellingsovereenkomst niet is toegestaan. Hoewel ter beëindiging van een reeds bestaand geschil wel een vaststelling in afwijking van dwingend recht mag worden gesloten, mag dit niet ter voorkoming van...Read More »


Schenking door een rechtspersoon, (on)belast?

De vraag of schenking door een rechtspersoon al dan niet belast is zal in eerste instantie door menigeen bevestigend worden beantwoord.  In de Successiewet 1956 is namelijk opgenomen dat schenkbelasting wordt geheven over de waarde van al hetgeen krachtens schenking wordt verkregen van “iemand”. Naar de mening van Dennis...Read More »


Strijd tussen een bepaling in een aandeelhoudersovereenkomst en de wet; de rol van redelijkheid en billijkheid

Regelmatig besluiten partijen die gezamenlijk ondernemen in een B.V. om hun onderlinge verhouding niet alleen door middel van de statuten van de B.V. te regelen, maar daarnaast ook een aandeelhoudersovereenkomst te sluiten om hun onderlinge relatie vast te leggen.

Wat nu als een afspraak in de aandeelhoudersovereenkomst in strijd is met...Read More »


20 januari 2015, zitting kort geding grenspomphouders tegen de Staat

Charles Langereis staat in samenwerking met Arjen van Rijn (De Clerq Advocaten) de BETA, BOVAG en een groep onafhankelijke pomphouders bij in het kort geding dat zij hebben aangespannen tegen de Staat.

Op 20 januari 2015 diende de zitting die draait om vergoeding voor de opgelopen schade door de accijnsverhogingen van...Read More »


Verruimde faciliteit overdrachtsbelasting vervalt per 1 januari 2015

De verkrijging van een (in Nederland gelegen) onroerende zaak, daaronder begrepen een recht waaraan deze zaak is onderworpen (bijvoorbeeld een recht van erfpacht), is onderworpen aan de heffing van overdrachtsbelasting  op grond  van de Wet op belastingen van rechtsverkeer (“WBR”).

In artikel 13 van de WBR is bepaald dat in geval...Read More »


Pomphouders spannen kort geding aan tegen Staat

De advocaten Charles Langereis en Martin Lambregts staan samen met Arjen van Rijn van De Clerq Advocaten de pomphouders in de grensstreek bij in hun strijd tegen de recente accijnsverhoging op diesel en LPG. Door die accijnsverhoging verliezen de pomphouders in de grensstreek veel klanten aan België en Duitsland waardoor...Read More »


“High profile venture capital transacties: anti-verwateringsbepalingen” - blog van Marein Smits en Taco Heerkens Thijssen op MenA.nl

2 december 2014 – Marein Smits en Taco Heerkens Thijssen (Wintertaling Corporate/M&A) beschrijven het gebruik van anti-verwateringsbepalingen in Venture Capital transacties naar Nederlands recht.

Zie voor het artikel de volgende link: https://mena.nl/artikel/24857/high-profile-venture-capital-transacties:-anti-verwateringsbepalingen

...Read More »

Verkopen of niet verkopen - that's the question! - Artikel Marein Smits

Verkopen of niet verkopen – artikel Marein Smits

...Read More »

Oeps per ongeluk - Artikel Dennis Evertsz en Martin Lambregts in Fiscaal Rendement

 

Artikel Fiscaal Rendement Oeps per ongeluk

...Read More »

Uitstel van betaling en het eisen van zekerheid – Artikel Martin Lambregts in Accountancy Nieuws

...Read More »

Tim Carapiet, advocaat, op BNR – Juridische Zaken.

Tim Carapiet, advocaat Corporate/M&A bij Wintertaling advocaten en notarissen u.a. geeft antwoord op een rechtsvraag in het radioprogramma ‘Juridische Zaken’  van BNR. Een certificaathouder in een familiebedrijf vraagt zich...Read More »


Inkeren kan nog steeds zonder boete van de belastingdienst – Artikel FD Charles Langereis en Dennis Evertsz.

Klaas Broekhuizen – zondag 21 september 2014,

Zwart geld terughalen uit het buitenland kon tot 1 juli tijdelijk zonder boete, onder de...Read More »